2011. április 14., csütörtök

Nem, ez mi?, enyém...

...ezeket hallom leggyakrabban a csöpp kis szájából. Kétéves lett, ennek minden szépségével és nehézségével. Igy, a három gyereket megfigyelve valahová másfél éves kor tájára tudnám tenni, amikor babából, kisgyerek lesz. Nincs itthon több baba és ez egy kis szomorúsággal tölt el. Szentimentális vagyok? Tudom.
Számokban: 13 és fél kg, 87 cm. A lába 24-es. Ha jól látom minden fogacskája kibújt már. Haja még mindig szép hullámos, de egyre világosodik. A végén még olyan szöszke lesz, mint Noah. Bátyjait nagyon szereti. "Mimi"-vel jókat tudnak játszani, "Núá"-val több a konfliktus: "buta Núá", mert a fiatalembernek életeleme a Kistyúk bosszantása. Ők együtt inkább bohóckodásban jók.

Önmagát Leilinek, Leilusnak, Babának, Bébinek, újabban pedig Kisjánynak hívja ("anyajos kisjány").
Szeret öltözködni, nem szeret fésülködni. Rendkívül erős az akarta, aminek hangot is ad, jó nagy hangot: kiabál, visít kegyetlenül.
Tudja mi a "kéjem", "köszönöm", "bocsánat". Egy időben a fiúk azzal szórakoztak, hogy műböfögtek az asztalnál, ez mára szelidült szerencsére, de Lencsiben mély nyomot hagyhatott, mert ha büfizik, utána mindig bocsánatot kér: "bocsánat anya"- meg tudnám zabálni érte olyan aranyosan mondja.
Vidám kislány, sokat mosolyog. Az óvodában, ha megyünk a fiúkért gyakran mondják, hogy "szép Lencsinek meg mindig fülig ér a szája".
Gyakran mondja, csak úgy spontán "szejetlek" és ha átölel közben a kis puha karjaival, akkor olvadok rendesen. :-)

Még pici baba volt, amikor rájöttem, hogy a feleslegesnek hitt gyerekjátékok nem biztos, hogy azok. Ő volt az első, aki csörgőzött, most pedig az eddig porfogónak a sarokban állt golyóhúzogató pálya és formaberakó doboz van mindennapos használatban.
Bár vannak lányos játékai: főz a kiskonyhával, ringatja a játékait, azért látszik, hogy 2 bátyja van: a nyuszitól "fektojit" kért (Lego Hero Factory), addig is a fiúkéval játszik amíg ők oviban vannak. Fogja a két figurát, egymáshoz csapkodja őket "hajcojnak" felkiáltással. Felismeri a "kugánt" (Bakugan) és a "Bembem-t" (Ben10) is.
Kedvenc filmjei a "Dója" ( a lapaj fejű meka kislány) és "Zippy" (az amcsi mókus).


Étvágya még mindig remek. Sokszor csak lesek mennyit képes eltüntetni a tányérjáról. Szerencsére sokat nyúlt és sokat mozog, így már nem olyan pufók mint korábban. Bár tud pohárból inni, ez a zavaró tényezők (2 bátty) miatt gyakorlatilag mindig balesettel végződik, így saját kényelmem érdekében csőrös pohárból iszik. Kedvence a "szöjpi", de a vizet sem veti meg szerencsére. Újabban rákapott a tejre. A Nimródféle laktózmenteset adom neki is és úgy tűnik bírja.

Nagyon szeret a kertben lenni, a csúszdázás a kedvence. Kicsit féltettem, mert a fiúk nagy csúszdája veszélyes neki, de megértette és mondja is, hogy "ez a fijukéjé" és csúszik szépen a neki valón.
Járunk Ringató foglalkozásra, néhanapján tornára és az általam tartott angol mondókázásra. Ezekre mindig izgatottan készül, hiszen tudja, hogy itt találkozhat "Bebivel". Nagyon különleges a kapcsolatuk, engem a Nimród-Hannah kapcsolatra emlékeztet. Minden nap emlegeti "Bebi"-t és "Bogi anyu"-t (akit korábban "Kuki"-nak hívott, nem kis derültséget okozva ezzel).

Mi is maradt még ki? Rengeteget tudnék írni Róla! :-) Amit még feljegyeznék az utókornak az az alvás. Babakora óta az "Itt az este" kezdetű éneket dúdolgattam neki fektetéskor. Ma már ő dúdolja, ha fáradt és "alunni" akar. Ha ez megvolt és már az ágyba fekszik, akkor el kell neki énekelnem a "bye bye baby" c. dalocskát, miközben az arcát és haját simogatom. Utána búcsú és jó éjt! Szépen el is alszik, bár mostanában kezd trükközni, még kér egy kis "iszi"-t (szigorúan víz van már csak fogmosás után). Vagy elkéri az "umi"-t (cumi), amit aztán 5mp elteltével vissza is ad, mivel az ujjacskáját dugja a helyére. (Érzem ez a ujjszopás kérdés nagy kihívás lesz.)
Régebben az ébredéssel sem voltak komoly problémák (Este fél7-től 6-ig csönd volt). Mostanában azonban ha kicsit is fölébred, akkor kiabálni kezd utánam, amire gyakran a fiúk is felébrednek. Ez fél 5-kor elég zúzós tud lenni, mert visszaaludni egyik sem hajlandó már. Erre még megoldást kell találnom.
Ahhoz képest, hogy ezt a kort a szakirodalomban "terrible twos"-nak (borzasztó kétévesek) nevezik igazán nem panaszkodhatom.

Isten éltessen anyajos Kisjányunk!

Nosztalgiázásképpen a másik kettő kétévesen:

9 megjegyzés:

Mónika írta...

Végre írtál! Hát így olvasva tüneményes lehet, hát még a valóságban! Gondolom nem unatkozol egy percet sem, de azért tessék gyakrabban írni! Hiányolunk Benneteket! Isten éltesse a szülinapos! Puszika: M

? írta...

mi is örülünk, hogy végre olvashattunk rólatok!!!!!!!!!!!
Isten éltesse az Ünnepeltet!!!!!!!

rjmlp

Gergő baba írta...

Isten éltesse a drága kis ünnepeltet! :-)))) Gyönyörű Leilani, a tesók biztosan a tenyerükön hordozzák! Annyira aranyos az ölelős kép! :-))))) puszi, Gergő baba, Szabi, Ibolya

sedith írta...

Isten éltessen sokáig, édes "anyajos kisjány"! Mégha kicsit későn is kívánjuk ezt!:)
Sok-sok puszi neked!

Cilee írta...

Gyönyörű kis tündér!
Képzeld Botit most szójamentesre állították, és így teljesen 0 tej és szója mellett sokkal jobb! (kopkop)
Mondjuk nem egyszerű, szójalecitin szinte mindenben van :-@
Puszi nektek!
Ildikó

Cilee írta...

Tudod, hogy szeretem a blogodat, ezért van nálam valami a számodra!
Gyere és vedd át!
Ildikó

Gergő baba írta...

Boldog névnapot, Eszter! :-)))) puszi, Gergő baba, Szabi, Ibolya

Kati írta...

Isten éltessen Benneteket! Puszi, Kati

Virág írta...

Istenke éltesse! Összefuthatnánk valamikor. Szerdán költözünk vissza arra felé... :)