2009. január 8., csütörtök

Ez gáz

Jól kezdődik az Újesztendő mondhatom. Pedig még a Luca napi búzánk is kikelt határidőre, lencsét is ettünk elsején…
Most azon filózunk, talán előbbre kellene hoznunk a február végére, március elejére esedékes tüzifarendelést (Nem kis érvágás :-s). És akkor még örühetünk, mert van más fűtési lehetőségünk. Igaz, hogy egy esetleges gázelzárás esetén lőttek a főzésnek és a melegvíznek is (Hallgatnom kellett volna anyura és kicseréltetni az elromlott villanybojlert. Eddig nem tűnt fontosnak, mert gázzal is elég volt a melegvíz négyünknek. ).
Már a gondolattól is vacogok, hogy más országokban már családok ezrei vannak fűtés és melegvíz nélkül. A „jó” híreknek (1 évre is elegendő a gáztartalék a lakosságnak és tsai.) nem dőlök be.

Szóval Fiaim és Lányom- a Tanulság: ha valaha építkeztek, keressétek az alternatív lehetőségeket is, vagy költözzetek jó melegre (de minket is vigyetek! :-))) ).

A szolidaritás jegyében néhány spórolós tipp a hvg.hu-ról:

1. Csökkentsük a hőmérsékletet! A lakásban és a munkahelyeken is elég 20-21 fok, a túlfűtés helyett inkább öltözzünk melegebben! Ha 2°C fokkal lejjebb tekerjük a termosztátokat, azzal 10% energiát takaríthatunk meg.
2. Ne fűtsünk, ha nincs rá szükség! Ha nem tartózkodunk otthon, tekerjük lejjebb a fűtést, és éjszakára is érjük be alacsonyabb, 16-17°C-os hőmérséklettel! Ne fűtsük a nem használt helyiségeket!
3. Használjuk ki a napot! Tegyük szabaddá az ablakokat, engedjük, hogy a napfény melegítse a lakást!
4. Este eresszük le a redőnyt! Sötétedéskor, a redőnyök leeresztésével és a függönyök behúzásával kevesebb meleg szökik el!
5. Szellőztessünk okosan! Többször, de rövid ideig szellőztessünk, ezzel is csökkenthetjük a fűtésre fordított energiát! Ha folyamatosan résnyire hagyjuk nyitva az ablakot, akkor az utcát melegítjük a lakás helyett!
6. Párásítsunk! Ha elég párás a levegő, az alacsonyabb hőmérsékletet is melegnek érezzük, így néhány fokkal hűvösebbel is beérjük.
7. Hagyjuk szabadon a fűtőtestet! A radiátort elzáró bútorok elnyelik a meleg nagy részét. Ügyeljünk rá, hogy a függöny ne lógjon a radiátorra!
8. Szereljünk fel hőtükörfóliát! Gyorsan, könnyen kivitelezhető megoldás a fűtési energia csökkentésére a radiátor mögé szerelt hőtükörfólia, amivel akár 5-6 százalékot is spórolhatunk.
9. Spóroljunk a meleg vízzel is! Fürdés helyett zuhanyozzunk, így harmadannyi vizet és energiát használunk, mintha kádban fürödnénk.
10. Az energiatudatos életforma természetesen gázkorlátozás-mentes hétköznapokban is nagyon hasznos és pénztárcakímélő. Javasoljuk, hogy a fentieket kipróbálásuk után tegye mindenki gyakorlattá!

4 megjegyzés:

Ákombákom és Réka írta...

Oké, de itt a panelbe mi legyen? Ráadásul dögmeleg van nem is értem miért nem vesznek le belőle:o:(
Ákomék

JuditAu írta...

Én csak tegnap hallottam, hogy milyen GÁZ van odahaza, nem egyszerű... :(
Karácsonykor még irigykedtem a hidegre, meg a hóra, de most valahogy nagyon nem kívánom...

Bogár és Gerti írta...

Akkor a mi háztartásunk szuper takarékos... nappal 18 fok, éjjel 16... :-S ... mindez... most csak 40 ezer körüli összegért... :S Pedig néha apám be durrant fával...
Ajjajjajjj Nem is tudom miért imátkozzak... de anyám szerint a szén még több lenne, s lapátolhatnék is :P
Puszi

Gabi írta...

Nálunk alapesetben is csak este mennek a radiátorok,akkor is csak a 2 fokozaton(5 a max).Éjjel pedig visszavesszük 1-re.Sokkal jobban alszunk éjjel,mióta nincs olyan meleg a lakásban.(Nekünk mondjuk szerencsénk van,mert "körbe vagyunk fűtve"...:))Szkokán fiúk