2010. május 2., vasárnap

Nagyszerű anya

"Egyszer volt, vagy nem volt, volt a mosatlan üvegedényhegyen is túl, a szennyesruha-tengeren is túl, a kakispelenka-dombok mögött, ahol porcicák fogócskáztak szerteszét, ott, ahol kisgyerekek táncoltak vasból font idegeken, élt egy anyakirálynő, aki egy szép napon azt mondta: "Megőrülök!" És lőn.
Léteznek (Igen, tényleg léteznek!) olyan nők - nagy csomag respekt és tisztelet nekik-, akik egyszerűen anyának születtek. Ők mellékállásban házitündérek is, életüket egy-két-három gyermeküknek, férjüknek szentelik. Ők azok, akik bármikor elővarázsolnak a sütőből egy tökéletesre sült meggyes pitét, örömüket lelik a konyha kitakarításában, szeretnek tenni-venni az otthonukban, hűtőt leereszteni, kisuvickolni mindent, ami kisuvickolható.
Szupermutter sosem ideges, mert mindenre van ideje: napját előre megtervezi, és érdekes módon az ő huszonnégy órája mintha harminchat lenne. Ő nem a szárítóról öltözteti családtagjait, a szekrényében élükre vasalva sorakoznak a rongyzsepik is.
Az ő kisbabája egynapos kora óta átalussza az éjszakát, mindig szépen, türelmesen, választékosan beszél a négyéves naggyal. Ő az a nő, akit nem zavar, tehát ne káromkodik sziszegve, ha eltévedt műanyag dinótaréj fúródik a talpába, hiszen sosincs eltévedt dinotaréj a padlón, mivel a dinótaréjok a dinók többi testrészével együtt az "őshüllők" feliratú dobozban pihennek estére.
Húsvétkor aranyos kis nyuszik vannak a függönyre (s.k.!) hímezve, karácsonykor (s.k.!) mézeskalácsdíszek csüngenek a fán, a gyerek születésnapjára harmincfős bulit szervez (s.k.!) tortát süt, melynek csokimázán a habbal írt szöveg nem folyik szét.
A született anyuka lakásának kövéről enni lehet, a mellékhelyiség inkább egy exkluzív fürdőszobaszalonra emlékeztet, ahol a vécétartályon lévő helyes kis fonott kosárkába szárított, illatos virágszirmot szórtak, és a csillogó, látszólag használaton kívüli fajanszot nincs kedve az embernek összepiszkítani. Meleg vacsora fogadja a család apraját-nagyját, és a nap végén anya mosolyogva és boldogan dől ágyba, hogy másnap újra kezdhesse munkásságát: a családi tűz(hely) őrzését."

Nemrég (valójában rég :-) ) kaptam egy nagyon megtisztelő "nagyszerű anya" díjat Edith-től. Akkor jól elgondolkodtam mit is jelent nagyszerű anyának lenni, az vagyok-e egyáltalán.
Tavaszi nagytakarítás közben akadt kezembe a fenti ősrégi cikk(részlet).
Nos, a fenti "nagyszerű anya" az, ami én mind nem vagyok.
De eljutottam oda, hogy nem számít. Mert különfélék vagyunk. Van ki nagyszerű, kisszerű én csak szimplán egyszerű, de csupa nagybetűvel ANYA.

Anyák napja alkalmából, ezúton szeretném átnyújtani ezt a díjat, minden erre járó édesanyának.

16 megjegyzés:

Virág írta...

Te már tavaszi nagytakarítottál?? Akkor nálam jobban állsz, az tuti! :D

sedith írta...

Akkor köszi. :)

Mónika írta...

Én is köszönöm!:)simpla ANYA

Andi írta...

Szia, örülök, hogy hozzád is eljutott a díj, és annak még inkább, hogy mindezt leírtad. Sok blogon megfordulok olvasóként, helyenként hozzászólok is az olvasottakhoz, máshol pedig elgondolkozok, hogy csinálja ez az anya, hogy ilyen hiper-szuper-csodálatos minden és még másra is akad ideje? Nos, én is sokmindent csinálok, de akkor onnan lopok időt, ahonnan egyébként nem kellene, és gyakran a háztartás című fejezet sínyli meg. El nem tudom képzelni, mit tesz az az anya, akinél kisgyerekkel is mindig patyolat rend és tisztaság van mindenhol. Csinál még egyebet is egyébként? :)
Kívánok boldog Anyák napját utólag, és szép mindennapokat :)

Erika írta...

Köszönöm!
Én is úgy gondolom, a legfontosabb, hogy azt mondja egy - két, három... - apró majd egyre "nagyobb" száj, hogy ANYA! Semmi más nem számít!

Ildikó írta...

Én is köszönöm, és viszont kívánom Neked is!

Loihi írta...

Köszi Lányok/Asszonyok! :-)

Andi! Rejtély számomra is. :-)

Gergő baba írta...

Ismertek ilyen fent, a cikkben említett anyukát? Mert, én nem, de a versidézet már sokkal szimpatikusabb! :-))))) Nem a házvezetés külsőségein nyilvánul meg a jó anya. A lényeg, a belsőben van. :-))) puszi, Ibolya

vorosbegy írta...

de jól esett röhögéssel kezdeni a napot, az Őshüllős feliratú doboznál már folytak a könnyeim :))))
ilyen anya nincs, csak a Született Feleségekben Bree...és kamaszként mindkettő ellene fordult...talán nem kifizetődő ennyi időt a háztartás extráira áldozni abból az időből, amikor velük játszhatunk...a házimunka megvár :))))
szerintem pont ettől vagyunk nagyszerű anyák, hogy ők az elsők, nem a tökéletes rend stb...őket biztosan nem zavarja, hogy a szárítóról öltöznek :))))

Ákombákom és Réka írta...

:):):) Igazad is van!
Krisz

Cilee írta...

Ha ez a nagyszerű anya mércéje lenne, akkor komoly gondok lennének. Azért nagyon tetszett, marhajót mosolyogtam rajta, főleg, hogy nálunk is állandóan szalad a ház a két gyerek után és a tortán bizony elfolyik a máz! :-D
Minden jót mindannyiótoknak, ha nem is nagyszerűek, de akkor is nagybetűs ANYUKÁK vagyunk.

Gabi írta...

:-)Szkokán fiúk

Erika írta...

Kedves Loihi!
Zártkörűvé tettem a blogunkat. Szeretnélek Téged is meghívni. Ha szívesen kövenéd kis családunk életét, kérlek, írj egy e-mailt az erikakrizsankukacgmail.com címre!
Köszi.
Macc

Évi írta...

A kakaó helyett ételszínezék van kívül.Szép zöd:-)) Pusz, Évi

? írta...

http://www.lurkovilag.hu/index.php?c=298&rovat=10&menu=1

rjmlp

? írta...

ui: prevenció csak az oltás, de attól is el lehet kapni, csak nem olyan erősen. 2 oltás kell és ha már a környezetben van, akkor már lényegtelen...
ui2: jobb most túl esni rajta, mint a suliban
ui3: a nagy parákat nem értem (pl a pesti barátnőm), mi is túlestünk rajta...
homeopátiával pedig az egész sokkal könnyebben átvészelhető

rjmlp